Boek: Het verborgen leven van bomen
“Het verborgen leven van bomen” van Peter Wohlleben
Ik heb dit boek gelezen in een dag uitgelezen op het strand (voor Tent 6) in Zandvoort. Voor mij toen nieuw, maar het boek was al wereldberoemd. Een boek van meer dan een boswachter alleen: Peter Wohlleben. Wat een held!
Met een mix van wetenschappelijke precisie en hartstochtelijke vertelling leidt Wohlleben je door een bosrijk landschap waarin bomen niet alleen leven, maar ook communiceren, voelen en zorgen voor hun nakomelingen. Kortom: je weet niet wat je leest.
Bomwn zijn sociale wezens zijn. Ze leven niet als solitaire entiteiten, maar als onderdeel van een complex netwerk waarin ze informatie en voedingsstoffen uitwisselen, vaak via ondergrondse schimmeldraden die bekend staan als het ‘wood wide web’.
Deze diepe verbondenheid in het bos doet denken aan menselijke gemeenschappen, en Wohlleben’s verhalen over bomen die hun nakomelingen voeden, of die andere bomen waarschuwen voor naderend gevaar, zijn ontroerend.
Door antropomorfisme te gebruiken – het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke entiteiten (bomen en planten) – geeft hij deze een stem en persoonlijkheid die de lezer niet snel zal vergeten. Het verandert ons perspectief op de natuur radicaal.
In plaats van bomen te zien als statische pilaren in het bos, worden ze dynamische, voelende wezens die een leven leiden vol intrige en drama. Bossen kunnen echt spoken! Deze verschuiving in perceptie heeft diepe ecologische en filosofische implicaties en dwingt ons om na te denken over hoe we ons verhouden tot de natuurlijke wereld.
In een notendop: het is een boek dat mij als mens / tuinontwerper / hovenier met verwondering heeft achter gelaten. Het is een absolute aanrader voor iedere tuinliefhebber, die geeft om de natuur en de mysteries die zij herbergt.