Kan ecologisch tuinontwerp ook toegepast worden in een stadstuin?

Het concept van ecologisch tuinontwerp is niet beperkt tot uitgestrekte landschappen of landelijke tuinen. Ook in de compacte ruimtes van stadstuinen (ookwel genoemd: de postzegel) kan dit duurzame principe worden toegepast.

Stadstuinen bieden unieke mogelijkheden voor ecologisch tuinontwerp. En zo kunnen die postzegels fungeren als cruciale groene ruimtes die bijdragen aan biodiversiteit, luchtzuivering, en zelfs stressvermindering voor stadsbewoners. Hier een aantal principes:

Gebruik van Inheemse Planten

Een kernprincipe van ecologisch tuinontwerp is het gebruik van inheemse planten. Deze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen minder onderhoud.

In een stedelijke context betekent dit het kiezen van planten die goed gedijen in het specifieke stedelijke klimaat (vervuiling) en bodemtype.

Creatieve Ruimtebenutting

In stadstuinen is ruimte vaak beperkt. Verticale tuinen, hangende plantenbakken en groene daken zijn innovatieve manieren om groen toe te voegen zonder dat dit ten koste gaat van de beperkte grondoppervlakte. Hiermee wordt er gezorgd voor schaduw, massa die geluid absorbeert en een buffer bij bijvoorbeeld storm.

Waterbeheer

Waterbeheer is een ander belangrijk aspect van ecologisch tuinontwerp. In de stad kan dit worden bereikt door regenwateropvangsystemen of irrigatiesystemen zoals druppelirrigatie.

Maar even terug naar de basis: alleen al beplanting en haar wortelkanalen, zorgen dat het vele regenwater ook de grond in wordt meegenomen. Mulch zorgt daarbij dat vocht in de bodem vastgehouden wordt.

Biodiversiteit en Faunavriendelijke Elementen

Het integreren van elementen zoals kleine vijvers, insectenhotels, of gewoon veel planten, kan helpen om de biodiversiteit in stedelijke gebieden te vergroten. Dit creëert niet alleen een levendige tuin, maar draagt ook bij aan het welzijn van de stedelijke fauna. Een bio hotspot in een stedelijke woestijn.

Lees bijvoorbeeld het boek: Mijn 1000 soorten tuin, van Luc Hoogenstein. Hierin veel tips en trics om de natuur in je eigen tuin te ontdekken.

Duurzame Materialen

Het gebruik van duurzame, gerecyclede of lokaal geproduceerde materialen voor tuinmeubilair en -decoratie versterkt de ecologische waarde van de stadstuin.

Kortom

Een ecologisch tuinontwerp is absoluut haalbaar in een stedelijke omgeving. Door slimme, creatieve oplossingen te gebruiken, kun je een kleine stadstuin transformeren tot een duurzame groene oase die bijdraagt aan zowel persoonlijk welzijn als aan het stedelijke ecosysteem. Wil je meer weten over de ecologische basisprincipes, lees dit artikel Of neem een kijkje in mijn projectportfolio voor wat voobeelden.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg