Wat is Permacultuur?

Permacultuur, een samentrekking van ‘permanente agricultuur’, is een ecologisch en ethisch ontwerpprincipe gericht op het creëren van duurzame en zelfvoorzienende systemen.

Het is ontwikkeld door Bill Mollison en David Holmgren in de jaren 70 in Australië. Deze benadering integreert land, bronnen, mensen en milieu door middel van onderling verbonden systemen die efficiënt en natuurlijk zijn. Als ecologisch tuinontwerper of tuinier kan je veel van van de ontwerpprincipes of zones indeling leren.

Ontwerpprincipes van Permacultuur

Permacultuur is gebaseerd op drie ethische principes:

  • zorg voor de aarde,
  • zorg voor de mensen
  • eerlijk delen. Deze principes vormen de basis voor ontwerpkeuzes die duurzaamheid en harmonie met de natuur bevorderen. Ontwerpen worden vaak geïnspireerd door natuurlijke ecosystemen, waarbij elke component een specifieke functie heeft en bijdraagt aan het algehele systeem.

Waterbeheer en Bodembehoud

In een permacultuurtuin speelt waterbeheer een cruciale rol, net als bij ecologisch ontwerp. Technieken zoals regenwateropvang, druppelirrigatie en natuurlijke waterlopen helpen bij het behoud van water. Bodembehoud wordt bereikt door mulchen, composteren en het gebruik van inheemse beplanting die de bodemstructuur en -vruchtbaarheid verbetert.

Eetbare Tuinen en Biodiversiteit

Permacultuur legt de nadruk op eetbare planten die een verscheidenheid aan voedselbronnen bieden, van groenten en fruit tot noten en kruiden. Het bevorderen van biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van een gezond ecosysteem. Dit wordt bereikt door een verscheidenheid aan inheemse plantensoorten te gebruiken die bestuivers aantrekken en natuurlijke plaagbestrijding bevorderen.

Duurzame Bouwmaterialen

Bij het ontwerp van structuren binnen permacultuursystemen wordt de voorkeur gegeven aan duurzame, gerecyclede of lokaal geproduceerde materialen. Dit minimaliseert de ecologische voetafdruk en ondersteunt lokale economieën.

Community en Educatie

Permacultuur gaat niet alleen over tuinieren; het is ook een sociale beweging die lokale gemeenschappen en educatie benadrukt. Het delen van kennis en middelen, het en het creëren van gemeenschapstuinen zijn manieren waarop permacultuur de banden tussen mensen en hun omgeving versterkt.

Kortom

Permacultuur is een ontwerpfilosofie die streeft naar duurzaamheid en harmonie met de natuur. Door deze principes toe te passen, kunnen ecologische tuinontwerpers productieve elementen of zones in een tuin aanbrengen.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg