Ecologisch tuinontwerp: Aerdenhout
In Aerdenhout staat een huis. Het is een ’nieuw’ huis, maar het lijkt net of het in het interbellum is gebouwd. De opdracht van de klant: ‘We willen samen met onze kinderen, familie en vrienden genieten van onze tuin. Vooral nu en in de komende jaren, als de kinderen nog jong zijn. Het moet iets moois en unieks worden - waar we samen het leven vieren’.
1. Tuinontwerp
1.1 Moodboard: Visie en inspiratie
Zoals jullie bij de andere projecten ook zien, ik begin altijd met een moodboard. Droomtuinen visualiseren om er vervolgens over te praten - wat is er leuker?
De wens is een moderne voor -en achtertuin rond het huis, die ecologisch verantwoord is en past binnen het landschap. Daarom ook geen zwembad, maar een zwemvijver. En natuurlijk een sportveld, zitjes, lounge en een studio bij de zwemvijver.
1.2 Analyse: wat wordt de centrale plek?
Er zijn veel functies gewenst: zwemvijver, lounge, eettafel, sportveldje, studio etc.
Als er een extra huis in de tuin komt, is het eigenlijk een heilig doel om daar een ‘vakantiegevoel in eigen tuin’ te creeren. Het is dan ook zaak dat de zwemvijver een informele scheiding vormt tussen het gebied dat hoort bij het ‘woonhuis’ en ‘de studio’. Hierbij dient natuurlijk ook nog rekening gehouden te worden met de wettelijke verreisten m.b.t. de ligging vanaf de erfgrens etc.
Achter het zwembad/vijver is er ruimte voor een zithoek met bijvoorbeeld een vuurkorf. Aan de zijkant van het zwembad is er ruimte voor een speelveld - maar deze kan ook aan de voorzijde. Aan de voorkant van het zwembad is er ruimte voor een groot terras.
1.3 Tuinontwerp: Modern en functioneel
Vanuit 1. de analyse van de loop -en zichtslijnen en 2. het functioneel ontwerp (het lijkt wel een mobiele applicatie…), volgt de vormgeving.
Bij een zwemgelegenheid is er echter extra aandacht nodig. Het is altijd belangrijk om intimiteit en privacy te creëren rond de zwemvijver. Je wil je tenslotte niet bekeken voelen.
Dit kan hoogte en hoogteverschillen - waarmee je privacy en diepte creëert. Bomen, hagen en begroeiing zorgen voor functiescheiding en structuur. Verder is het altijd leuk om afgezonderde functies/plekken rond het zwembad te creëren - dit maakt het spannend en speels.
1.4 Zwemvijver
Dit gezin wilde graag een zwemvijver. Ik begrijp dit zeker, want een zwembad heeft vaak door het hele jaar aandacht en onderhoud nodig, maakt gebruik van chloorderivaten om het water schoon te houden.
Een zwemvijver is een natuurlijk ecosysteem. Er zijn geen chemicaliën nodig om het zwemwater schoon en gezond te houden. Bij een zwemvijver is er wel een ‘extra deel’ nodig, dat voorziet in planten en zuivering van het water. Bij een zwemvijver kan het water worden verwarmd, maar niet warmer dan 26 graden.
1.5 Beplantingsplan: Duurzaam en ecologisch
De keuze van planten was cruciaal voor de ecologische waarde van de tuin. De juiste keuze van de beplanting zorgen voor inbedding in het historisch cultuurlandschap. Qua bomen kies je dan bijvoorbeeld bijvoorbeeld de Grove Den, een Berk of Wintereik.
Beplanting biedt ook diepte en afzondering. En het is ook belangrijk om warmte vast te houden in de winter, koelte te bieden in de zomer. Dit betekent onder ander siegrassen, voor luchtigheid: Bevertjes, Boszege, Borstelgras etcetera. En minder inheems: Lampenpoetsers, en de bekende Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’.
Beplanting kan ‘massa’ bieden en hetgeen zorgt voor buffer en geborgenheid. Beplanting kan zorgen voor een wintersilhouet, kleur in de zomer en beweging als het waait. Zullen we een Verbena doen? In totaal heb ik voor de border maar 18 verschillende planten gebruikt. Dit t.b.v. eenheid, estethische oogpunt en onderhoud.