Tuinontwerp

Ecologisch tuinontwerp voor jouw tuin

1. Kennismaking en inventarisatie van wensen

Ik kom graag langs om je te leren kennen en te luisteren. Wat spreekt je aan in een tuin? Wat wil je voor jouw tuin en wat zijn jouw tuinideeën? Wat wil je wel, wat wil je niet. Samen kijken we naar de kracht- en knelpunten van jouw tuin. Zo ontstaan al snel de eerste ideeën.

Ik zal je vervolgens uitleggen wat ik voor je kan doen. Ik zet kort de 5 basisprincipes van ecologisch tuinontwerp uiteen. Ik laat je een voorbeeld tuinontwerp zien, zodat je weet wat je kan verwachten. Ook geef ik je achtergrondinformatie over de verschillende tuinstijlen die er bestaan.

En natuurlijk geef ik ook wat huiswerk: wat verschillende tuinboeken zodat je lekker kan bladeren. Daarnaast laat ik je zien hoe de kosten van een ecologisch tuinontwerp afhangen van de grootte van een tuin. En als je geïnteresseerd bent in aanleg, laat ik je mijn project portfolio zien.

rest-website/gillenia-stipulata.png

2. Offerte, acceptatie, aanbetaling

Als je een goed gevoel hebt, maak ik graag een offerte op voor een ecologisch tuinontwerp voor jouw tuin op. Hierbij alvast een overzicht wat je qua prijzen en tuinontwerp kan verwachten. Deze offerte bevat een heldere opdrachtomschrijving, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

En met jouw schriftelijke akkoord + 50% aanbetaling, begin ik met het ontwerpen van jouw ecologische droomtuin. Ik zet mijn kennis, ervaring en creativiteit in om een tuin te creëren die niet alleen aan jouw wensen voldoet, maar ook je dromen overtreft.

Hierbij focus ik op een natuurtuin, op basis van ecologisch tuinontwerp. Het klimaatbestendig maken van jouw tuin is hierbij een geïntegreerd onderdeel. Belangrijk hierbij is het beplantingsplan, waarbij ik rekening houd met warmere zomers, een nattere herfst en minder koude winters.

3. Uitgebreid locatieonderzoek

Voordat ik begin met het tuinontwerp, doe ik een locatieonderzoek. Dit bevat onder andere een analyse van de bodemgesteldheid, zicht -en looplijnen, zonlicht, wind en schaduw. Maar ook de sfeer, historie en architectuur.

Ik bepaal de posities van bomen, struiken en objecten. Ik inventariseer de bestaande beplanting en kijk wat mogelijk weg kan of behouden kan blijven. Ik meet de gehele tuin nauwkeurig op en maak foto’s van de tuin en de omgeving.

Deze gedetailleerde informatie is cruciaal voor het maken van accurate schetsen en draagt bij aan een ontwerp dat aansluit jouw perceel en omgeving.

rest-website/locatieonderzoek-harmen.png

4. Moodboard

De eerste stap van het ecologisch tuinontwerp is een tuin moodboard. Een moodboard is een digitale collage en wordt gebruikt om een concept, idee, gedachte of gevoel te visualiseren.

Het is voor mij een ideale methode om de abstracte tuinideeën concreet te visualiseren, zoals onder andere, intimiteit & privacy, functies in de tuin, tuinstijl, materiaalkeuze en bepeplantingsstijl.

Door het moodboard samen te bespreken, ook vaak met beiden partners en/of ook de kinderen, start er een dialoog die iedereen de ruimte geeft zijn inbreng te doen. Hierbij komen ook de uiteenlopende tuinwensen vaak aan bod en dat is maar goed ook.

rest-website/tuinontwerp-moodboard-def.png

5. Ontwerp van de tuin

Op basis van de analyse, functies en moodboard, ga ik de tuin ontwerpen. Functie bepaalt vorm en daarom speel ik met diverse ‘functie varianten’. Ik zoek hierbij naar de juiste verhoudingen en een natuurlijke balans in de tuin.

Vorm bepaalt opvolgend weer de inhoud. Dat wil zeggen hoe iets vorm krijgt: materiaal. En eigenlijk is vanuit ecologisch tuinonwerp juist het vermijden van materiaal erg belangrijk.

Ik probeer zoveel mogelijk de planten het werk te laten doen, bijvoorbeeld door veel met structuurplanten te werken. Dit schilt enorm veel in materiaal -en aanlegkosten. Het uiteindelijk ontwerp leg ik aan jou voor.

rest-website/ontwerp-variant-noordwijk-2.png

6.Beplantingsplan en plantenposter

Na het bespreken van de ontwerpenvarianten, werk ik een definitief tuinontwerp uit in 2D. Hierbij komt dan ook een plantenlijst, met alle planten in jouw tuinontwerp, waaronder: een jarig, meerjarig, inheemse -en drachtplanten, bollen, klimmers, struiken, bomen etc.

Je krijgt hiervan een persoonlijke plantenposter, waarop je kan zien welke planten in je tuin komen, inclusief: familienaam, Nederlandse naam, standplaats, grondsoort, hoogte, vermeerderingm waterbehoefte, etc.

Van de planten die ik gebruik, schrijf ik ‘petit a petit’ een uitgebreid artikel in ‘de Plantenbieb’. Hier kun je alles vinden over een plant wat je nodig hebt: van standplaats, ziektes, eigenaardigheden tot onderhoud. Zo kan je zelf het onderhoud van je tuin doen.

projecten/beplantingsplan-noordwijk.png

7. Indicatie aanlegkosten

Op basis van het tuinontwerp geef ik een kostenindicatie voor de aanleg van je tuin. Denk hierbij aan grondverzet, tegelwerk aanleg van borders, beplanting en gazon etc. Ecologisch ontwerp betekent het vermijden van materiaal, of het kiezen voor duurzame materialen. Verder ga ik uit van mijn ervaring en op basis van vuistregels zoals bijvoorbeeld prijzen per vierkante meter.

Deze prijsopgave maakt goed duidelijk wat de kosten zijn - en waar je eventueel kunt besparen bij de aanleg. Dit biedt je een mooie basis om bij vershillende hoveniers een offerte aan te vragen, en zodoende de juiste partij te kiezen.

rest-website/offerte-6.png

Prijzen

Hierbij de prijzen voor ontwerp, inclusief alle onderdelen zoals hierboven geschetst. En natuurlijk de bijbehorende bezoeken en gesprekken.

  • Kleine tuinen (<75 m2): Euro 795 ex BTW
  • Middelgrote tuinen (75-150 m2): Euro 1195 ex BTW
  • Grote tuinen (150-250 m2): Euro 1595 ex BTW
  • Tuinen >200 m2: offerte op aanvraag ex BTW

Veelgestelde vragen ecologisch tuinontwerp

Zie hier veel voorkomende vragen over ontwerp. Mocht jouw vraag er niet bij staan, bel of mail gerust.

Wat is een natuurtuin?

Stel je een tuin voor, waar de beplanting zo divers is dat het lijkt alsof je door een ecosysteem loopt. Een toevluchtsoord voor vlinders & bijen, salamanders, padden en vogels. Met een natuurtuin help je de biodiversiteit, vooral ook in de stad.

Wil je meer weten over natuurtuinen en ecologisch ontwerp meer over natuurtuinen.

Wat is het verschil tussen een natuurlijke -en ecologisch tuinontwerp? En waar toepasbaar?

Zowel natuurlijk -als ecologisch ontwerp, benadrukken het belang van inheemse planten en het creëren van habitats voor lokale dieren. Ze streven naar een balans met de lokale omgeving en minimaliseren de impact op het milieu. Waterbeheer en bodembehoud zijn ook gemeenschappelijke kenmerken.

Het grootste verschil ligt in de benadering en het einddoel. Natuurlijk tuinontwerp streeft naar esthetische nabootsing van de natuur, terwijl ecologisch tuinontwerp zich richt op ecologische principes en duurzaamheid. Lees hier meer over de overeenkomsten en verschillen tussen beiden.

Ecologisch tuinontwerp is niet beperkt tot uitgestrekte landschappen. Ook in stadstuinen kan dit worden toegepast en blijkt het zelfs de oplossing voor bijvoorbeeld grote wateroverlast in de herfst of extreme warmte in de zomer.

Hier wat meer informatie over ecologisch ontwerp in stadstuinen.

Wat zijn bij ecologisch tuinontwerp de basisprincipes?

Ecologisch ontwerp gaat naast esthetisch doelstellingen, over het bouwen van een duurzame en milieuvriendelijke omgeving. Hierbij zijn de ecologische basisprincipes:

  1. Begrip van het ecosysteem
  2. Waterbeheer
  3. Bodemgezondheid
  4. Ondersteuning van de fauna
  5. Duurzaam onderhoud

Ad 2. Wat is het belang van water in ecologisch ontwerp? Water zorgt letterlijk voor al het leven in een tuin. Voor een tuinontwerper zijn er 5 manieren om water slim en duurzaam te integreren. Water zorgt voor een explosie van leven, hier de top 10 van de dieren die je in jouw zult gaan zien. Wil je direct practisch met water aan de slag? Hier 5 concrete oplossingen voor beter waterbeheer in je tuin.

Hoe verhouden Permacultuur, Voedselbossen en Regeneration zich tot Ecologisch Ontwerp?

Permacultuur, Voedselbos en Regenation zijn gericht op duurzame productie van voedsel. Van de ontwerpprincipes uit de Permacultuur, zoals bijvoorbeeld de zonering, wordt veelal dankbaar gebruik gemaakt in ecologisch ontwerp. Ook worden veel diverse practische ‘Permacultuur’ oplossingen gebruikt, zoals ’ kruiden swirls’, water ‘swales’ en ‘mulch’.

Ecologisch tuinontwerp richt zich echter niet op de productie van voedsel, maar op de duurzame realisatie van esthetische tuinen.

Wat is het Collectief Tuinlieden der Lage landen?

Dit collectief bestaat uit ecologisch tuinontwerpers en tuinaannemers, die zich houden aan ecologische regels bij aanleg en onderhoud van tuinen.

Lees hier meer over dit intitiatief en zie hier voor een overzicht van de ecologisch ontwerpers die meedoen.

Wat zijn de stappen om te komen tot een tuinontwerp?
  1. Inventarisatie wensen
  2. Analyse perceel
  3. Moodboard t.b.v. het vangen van de sfeer
  4. Ontwerp van de tuin
  5. Feedback verwerken in finaal tuinontwerp

Hierbij een voorbeeld tuinontwerp.

Wat bepaalt het tuinontwerp?

Op basis van de analyse, functies en moodboard, ga ik de tuin ontwerpen. Ik deel de functies in en speel met alle variabelen. Ik probeer hierbij rekening te houden met de bestaande verhoudingen - en zoek naar een natuurlijke balans. Materiaal en eigenlijk het vermijden van materiaalis hierbij erg belangrijk.

Ik probeer zoveel mogelijk de planten het werk te laten doen. En bij het gebruik van materiaal, zoek ik duurzame keuzes te maken.

Wat is een beplantingsplan en waarom is het zo belangrijk?

Een plantenlijst beschrijft de planten in een tuin. Bodembedekkers, bollen, eenjarige planten, vaste planten, klimplanten, struiken en bomen.

Een beplantingsplan geeft aan waar de planten staan. De essentie van een beplantingsplan is vooral ‘het begrijpen’ van de interactie tussen verschillende planten en hun omgeving. Lees hier meer over het belang van een beplantingsplan in een ecologisch tuinontwerp.

Wat is het belang van inheemse planten in een tuinontwerp?

Inheemse planten hebben minder water, meststoffen en pesticiden nodig omdat ze aangepast zijn aan de lokale omstandigheden. Ze bieden essentiële habitat en voedselbronnen voor insecten en zijn resistenter tegen lokale ziekten.

Het belang van lokale florais erg groot, al zie dit niet terug in de reguliere tuincentra.

Wat zijn drachtplanten en waarom zijn ze belangrijk?

Drachtplanten zijn plantensoorten die rijkelijk nectar, stuifmeel, of beide produceren. Drachtplanten zijn essentieel voor bestuivers zoals bijen, vlinders en zelfs vogels.

Wil je drachtplanten in je tuin, kijk hjier voor een top 10 drachtplantenlijst en wat ze ons te bieden hebben.

Hoeveel planten per vierkante meter?

In het tuincentrum wordt aangegeven hoeveel planten per vierkante meter dienen te worden geplant. Dit is vaak teveel, wat natuurlijk goed is voor de verkoop. Het gaat vooral om de omtrek van de plant na drie jaar. Veel mensen vinden het moeilijk te wachten en kopen liever wat meer. Dit betekent weer meer werk over drie jaar, want dan moet er een plantje tussenuit. Overigens, door planten te delen/scheuren, kan je eigenlijk met nog minder plantjes uit de voeten in het eerste jaar.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg