Tuinaanleg en onderhoud

1. Aanleg

Net als bij schilderwerk, gaat er in een tuin veel vooraf, voordat de planten de grond in kunnen. Veelal is het een ratje toe aan materiaal, beplanting etc. Daarom is het afvoeren van tegels, oud tuinhout etc het is het eerste doel.

Niet bij alle tuinen is nieuwe aarde nodig. Sterker nog, ik probeer het eigenlijk te vermijden. Met o.a. houtsnippers is er veel aan de kwaliteit van de grond te doen. Maar soms is het belangrijk de grond op te hogen ten behoeve van borders. Voor het aanleggen van een gazon gebruikt ik boomzand. Dit is armer en dus minder voedingsrijk. Hiermee de ideale ondergrond voor een nieuw gazon, wat ik idealiter inzaai met een brede ecologische grasmix, in de plaats van rolletjes.

Soms wil men een nieuw terras. Straten is natuurlijk vakwerk. Je wil dat het water van het huis wegloopt, dat het 10 jaar ligt en dat er geen onkruid tussen de tegels komt. Je kan zodoende ook weer kiezen voor bijvoorbeeld beton. Dit is ecologisch natuurlijk een hele andere belasting, maar is wel erg strak.

Na al het voorwerk komt dan de beplanting. Ik werk het liefst met planten van de koude grond, deze zijn sterk en wat gewend. Maar uit de kas kan natuurlijk ook. Alles in P9 formaat. Hierbij is het altijd zaak rekening te houden met de omvang van de plant op een termijn van 2/3 jaar. De aantallen per m2 die een tuincentrum doorgeeft zijn mijninziens niet altijd kloppend. Wel goed voor de verkoop!

oja, hier een overzicht van een aantal van de projecten die ik gedaan heb

rest-website/regenafwatering.jpg

2. Onderhoud

Onderhoud is leuk en leerzaam! Je ziet hoe een tuin zich ontwikkelt. Met onderhoud, zonder onderhoud. Hoe planten zich vermeerderen en hoe de natuur zijn eigen weg gaat.

Wat ik allemaal doe:

  • Snoeiwerk
  • Grasmaaien
  • Onkruid verwijderen
  • Vogelhuisje ophangen
  • Bomen omzagen en verwijderen
  • Nieuwe plantjes de grond in
  • Vijver schoonmaken en alles wat erbij komt kijken.

zl6-grasrekken.jpg

3. Kosten

Hier een lijstje van kosten per uur of per meter etc:

  • Beplanting, incl houtsnippers en aarde: vanaf 35 euro m2
  • Aanplanten: 35 euro per m
  • Bomen: vanaf 100 euro per stuk
  • Arbeid: 50 euro p.u./200 euro per dagdeel incl inladen en aanrijden
  • Afvoer tuinafval: 50 euro per uur + 50 euro per kuub

rest-website/aanplant-in-bakken.png

Veelgestelde vragen

Over het aanleggen van tuinen zijn er 1000 en 1 vragen. Kijk hier of jouw vraag erbij zit, of bel of mail gerust.

Hoeveel tijd kost het om een tuin aan te leggen?

Dit hangt af van de grootte van de tuin. Toch zijn er vuistregels. Bijvoorbeeld voor een tuin van 500m2: 1. leeghalen van oud materiaal, tegels etc 3 dagen, 2. Grond storten en grondverzet drie dagen, 3. beplanten drie dagen

Wat kost het per uur?

Het uurtarief voor 1 FTE is 50 euro, exlusief BTW.

Wat kost een border per vierkante meter?

Dit hangt er vanaf. In het algemeen kost aarde, aanplant en houtsnippers 55 euro de vierkante meter, exclusief arbeid.

Wat kost een gazon aanleggen?

Dit hangt er vanaf d.w.z. eerst dient de grond bewerkt te worden met bijvoorbeeld een grondvrees. Of er dient boomzand gestort te worden. Opvolgend wordt de onderlaag aangedrukt en de grasrollen gelegd - of er wordt ingezaaid. Hierna dient het weer aangedrukt te worden.

Neem je ook werk aan?

Indien gewenst neem ik een project ook aan.

Doe je ook aan ‘garden makeover’?

Jazeker. Niet alleen t.b.v. hergebruik van hetgeen er al is. Ook omdat het tuinontwerp vaak klopt, alleen is de tuin een radje toe geworden in de loop van de jaren, incl een gedateerde beplanting.

Ook een natuurtuin?

Wil je ook een biohotspot van je tuin maken, of zit je met je groene handen in het haar? Laat ‘De Kleine Vos en De Keizersmantel’ je helpen.

Neem contact op

svg-bird-black.svg